Standpunt

Tekst: Sven Van Elst, algemeen secretaris VVH

Housing First: positieve ervaringen

 

In een podcast van Housing Europe vertelt Björn Mallants, directeur van VVH, dat de eerste ervaringen met Housing First positief zijn. "Er is zeker nog werk voor de boeg, maar de aanpak werkt."

Housing First is een experimentele methode om de maatschappelijke reïntegratie van de meest kwetsbare daklozen aan te pakken door hen op de eerste plaats een geschikte woning aan te bieden. De voorwaarden waaraan de bewoners moeten voldoen,zijn dezelfde als die waaraan elke huurder zich moet houden, namelijk de huur betalen en het huurcontract naleven. Na een proefperiode die van 2013 tot 2016 liep in Antwerpen, Gent, Hasselt, Brussel, Molenbeek, Luik, Charleroi en Namen wordt het model nu in alle gewesten verder gezet en uitgebreid.

In een podcast van Housing Europe, de Europese koepelorganisatie van sociale huisvesters, vertelt Björn Mallants, directeur van VVH dat er nog heel wat werk zal moeten verzet worden, maar dat ondertussen al wel duidelijk gebleken is dat de aanpak werkt om de zwakste doelgroepen opnieuw te integreren in de maatschappij.

Beluister het interview op Mixcloud of de Podcast-pagina van Housing Europe.

Wil je meer weten over Housing First, surf dan zeker eens naar Housing First Belgium.